Strona/Blog w całości ma charakter reklamowy, a zamieszczone na niej artykuły mają na celu pozycjonowanie stron www. Żaden z wpisów nie pochodzi od użytkowników, a wszystkie zostały opłacone.

Jakie plusy mają naturalne, tłoczone soki owocowe

Każdy wie bardzo dobrze, że owocowe soki są bardzo zdrowe. Jednak to, co można czasem kupić na sklepowych półkach nie zawsze nazwać można prawdziwym sokiem. Cukier, syrop glukozowo-fruktozowy, kwas cytrynowy czy nawet konserwanty i barwniki – w niejednym kartonie i butelce będzie ich więcej niż prawdziwych owoców. Takich produktów zdecydowanie należy unikać, ponieważ dadzą one niewiele zdrowotnych korzyści, a w większej ilości mogą być wręcz szkodliwe.

Zdecydowanie lepiej wybierać soki wyprodukowane wyłącznie z koncentratu, a najzdrowsze i najlepsze są wytłaczane na zimno. Te od całkiem niedawna pojawiły się w sklepach, i od razu zyskały ogromną popularność, ponieważ mają wiele zalet. Przede wszystkim produkuje się je wyłącznie z naturalnych składników, bez żadnych dodatków i polepszaczy. Tym sposobem zawierają one mnóstwo witamin i minerałów, ale też cennego błonnika. To jest także zasługą używanej do ich wytworzenia technologii. Takie soki tłoczy się bowiem na zimno, co pozwala uniknąć niszczącej składniki odżywcze termicznej obróbki.

Jeżeli produkt ważny ma być kilka miesięcy, to polski producent syropów dodatkowo może przeprowadzić pasteryzację.

Taka pasteryzacja nie trwa długo, co niszczy skutecznie wszystkie bakterie, pozostawiając jednocześnie pełnowartościową zawartość. Soki tłoczone często są rozlewane do foliowych worków z kranikami. Dzięki temu nalewanie ich jest niezwykle praktyczne i wygodne, a jednocześnie kranik sprawia, że do środka nie dostaje się powietrze mogące zepsuć zawartość.

ℹ️ ARTYKUŁ SPONSOROWANY